Trajni lak

i njegova povijest

O laku za nokte

 

lak za nokte

Lak za nokte je lak koji se može primijeniti na noktima na rukama ili nogama, a koristi se za ukrašavanje i zaštitu samog nokta. Sastav laka je kroz povijest više puta mijenjan kako bi se poboljšali dekorativni efekti, ali i njegova zaštitna svojstva protiv pucanja ili ljuštenja. Lak za nokte sastoji od otopine organskog polimera i nekoliko drugih sastojaka, ovisno o proizvođaču.

Povijest laka za nokte

Po saznanjima povjesničara lak za nokte nastao je u Kini, a njegova uporaba datira iz 3000. godine prije Krista. Oko 600 godina prije Krista, za vrijeme dinastije Zhou, kraljevska kuća preferirala je boje zlata i srebra. Ipak, crvena i crna na kraju zamijenile su ove metalik boje kao kraljevski favoriti. Za vrijeme dinastije Ming, lak za nokte često je rađen od smjese koja je uključivala: pčelinji vosak, bjelanjke, želatinu, biljnu boju i arapsku gumu. U Egiptu je statusno niža klasa nosila blijede boje, dok je visoko društvo slikalo nokte crvenkastom bojom, s kanom.Također, poznato je da su mumificirani faraoni imali svoje nokte oslikane kanom. Na prijelazu devetog stoljeća, nokti su obojeni mirisnim crvenim uljima te polirani ili brušeni. U devetnaestom i početkom dvadesetog stoljeća, preferirana tehnika postaje poliranje umjesto klasičnog slikanja i to miješanjem toniranog praha i kreme u svoje nokte, a zatim su ih polirali dok ne bi dobili sjaj.

Odstranjivači laka za nokte

Lak za nokte može biti uklonjen s noktiju jastučićem ili odstranjivačem laka za nokte. Glavni način za uklanjanje je organsko otapalo, a ono može sadržavati ulja, mirise i boje. Neki paketi odstranjivača uključuju pojedinačne osjetljive jastučiće već natopljene u samo otapalo. Druga vrsta pakiranja je boca s tekućinom za uklanjanje koja se može koristiti s pamučnim vatama ili blazinicom. Treća vrsta pakiranja mogu biti spremnici punjeni pjenom koja se može koristiti na način da se prst stavi u posudicu s pjenom i pomiče kako bi lak sam otpao. Odabir vrste odstranjivača laka određuje često cijena ili kvaliteta odstranjivača laka.

Najčešći odstranjivač laka za nokte je aceton. Može biti vrlo grub za nokte i kožu, ali također može ukloniti umjetne nokte izrađene od akrilnog gela. Manje agresivan odstranjivač za lak je etil acetat, koji često sadrži i izopropilni alkohol.

Acetonitril je jedno vrijeme korišten kao odstranjivač laka za nokte, ali je ustanovljeno da je izrazito toksičan i potencijalno kancerogen te je zabranjen u Europskom gospodarskom prostoru za upotrebu u kozmetici od 17. ožujka 2000.

Prijavite se na e-mail listu!

Prijavite se na e-mail listu!

Postanite član obitelji Callus! Saznajte sve najbitnije informacije! Bez spama i nepotrebnih e-mailova!

Uspješno ste se prijavili na našu Listu! Dobrodošli u obitelj! Poslali smo Vam link za potvrdu!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This